andreasbengtsson1

Alla inlägg under mars 2013

Av andreas bengtsson - 6 mars 2013 08:45

1810

blev det fastställt att ogift kvinna genom att söka dispens hos Konungen kunde bli myndig. Samma år blev det näringsfrihet på vissa områden. Orsaken till detta var det stora kvinnoöverskott som resulterade i en mängd arbetslösa ogifta kvinnor efter krigen.

Men riksdagsbeslutet blev aldrig verkställt, bl.a för att kvinnan ansågs för känslig och för vek för att sköta affärer.

1839

utgavs Almqvists "Det går an". Romanens Sara Videbeck fick föra fram Almqvists syn på jämlikhet mellan könen som yrkesarbetande självförsörjande partners, med samma frihet att ta sexuella initiativ, att sammanleva utan vigsel och att skiljas utan formaliteter.

Boken orsakade ett stort rabalder och en rad motskrifter kom ut. (En del skrivna av kvinnor.)

1845

Lika arvsrätt för kvinnor och män införs.

1846

Änkor, frånskilda och ogifta kvinnor får tillåtelse att arbeta inom hantverk och viss handel.

1858

Ogift kvinna som fyllt 25 år kan bli myndig efter ansökan i domstol.Gifter hon sig blir hon åter omyndig.

1859

Vissa lägre lärartjänster får nu innehas av kvinnor.

Sophie Adlersparre och Rosalie Olivecrona börjar ge ut "Tidskrift för hemmet" senare "Herta".

1861

Högre lärarinneseminariet grundas.

1862

Kvinnor och män får inkomstgraderad kommunal rösträtt.

1863

Ogift kvinna blir myndig vid 25 års ålder.

1864

Mannen förlorar sin lagliga rätt att aga sin hustru

1870

Kvinnor får rätt att ta studentexamen men endast som privatister.

1873

Kvinnor får rätt att ta akademisk examen på universitet, dock inte teologisk eller högre juridisk.

Det finns dock inga tjänster för kvinnor att få

Föreningen för gift kvinnas äganderätt bildas.

1874

Gift kvinna får rätt att handha sin enskilda egendom och även råda över förtjänsten av eget arbete.

1884

Fredrika-Bremer Förbundet bildas.Ogifta kvinnor blir myndiga vid 21 år, samma ålder som män.

Nu så har vi kommit en bit närmare slutet men vi har hu inte fåt svar på varför det är som det är Idagens samhälle varför män fort farande utsätter våra kvinnor för allt detta våld.     

Av andreas bengtsson - 5 mars 2013 10:00

1200-talet

Det stadgas i Östgötalagen att dotter ärvde sin far endast om det inte fanns son. Levde både dotter och son när fadern avled gick "hatt till och huva ifrån".

Formuleringen i äldre Västgötalagen är något annorlunda: "Son är faderns arvinge. Finnes ej son då är dotter".

1260

Birger Jarl utfärdar fridslagar, bl.a en lag om kvinnofrid som stadgade att man inte fick ta sig hustru med våld.

I arvslagen stadgades att en dotter skulla ärva hälften så mycket som en son. Den lagen gällde till 1845

1387

Margareta drottning i unionen

1390-talet

Birgitta helgonförklarad.

1600-talet

Häxbränningar

1632

En skola för flickor grundas i Västerås av Johannes Rudbeckius.

Ämnena på denna skola var katekesen, läsning, räkning och annat

som de senare kunde ha nytta av.

1734

års lag stadgade att kyrklig vigsel var ett villkor för att äktenskapet även i rättslig mening skulle vara ingånget. Tidigare hade giftoman (d.v.s. i regel kvinnans far) i allmänhet endast överlämnat henne till mannen med hemgift och brudgåva som bekräftelse på det ingångna avtalet.

Den gifta kvinnan stod under mannens "målsmanskap och husbondeskap", vilket betydde att han helt bestämde över hustrun som arbetskraft och förvaltade hennes egendom. Änkan hade den friaste ställningen av alla kvinnor: "Änka råde över sig och sitt gods själv".

1748

Vetenskapsakademin får sin första kvinna, Grevinnan Eva De la Gardie-Ekeblad.

1773

Konstakademin får sin första kvinna Ulrika Pasch.

Den första kvinnotidningen ges ut (Hvad nytt? Hvad nytt?) av Anna Hammar-Rosén.

Tidningen fick ett ryckte om sig att vara av hög litterär kvalitet.


nästa gån så kemmer vi komma till 1810 talet och fortsätta där med denna historia om hur allt våld mot kvinnor började.  

Av andreas bengtsson - 4 mars 2013 09:45

Idag kommer detta inlägg att handla om grunden till våldet mot kvinnor.

Det kan bli så att detta inlägg blir uppdelat i några delar på grund av att jag tror att det blir för mycket text för er att läsa på en gång därför blir det flera delar.  

Jag vill också berätta att detta inlägg kommer ha massor av saker jag har tagit från vissa källor men också skrivit skälv.

 

Då börjar vi då.

 

Varför är en kvinna ett lätt offer för kvinnomishandel?

svar: jag ska tareda på varför en kvinna är ett lätt offer för att bli uttsatt för våld av män.

 

Lagstiftningen är ett uttryck för samhällets värderingar. Kvinnan som sexuellt, ekonomiskt och politiskt underordnad mannen - till och med hans ägodel - är ett genomgående tema i den svenska rättshistorien. Först i och med införandet av 1864 års strafflag försvann mannens lagliga rätt att aga sin hustru. Misshandel av hustrun skildes dock ut från annat våldsbrott genom att misshandel på enskilt område gjordes till angivelsebrott - det blev kvinnans ansvar att anmälan gjordes. 1982 togs kravet bort på angivelse vid misshandel inom enskilt område.Kvinnomisshandel kom därmed att falla under allmänt åtal. Våldtäkt inom äktenskapet bliev inte straffbart förrän 1965. Detta var då en mycket omtvistad paragraf. Kunde verkligen kvinnor våldtas inom äktenskapet?
I Sverige fick vi 1979 en lagstiftning som förbjuder aga mot barn. 2006 kom lagen som säger att barn som bevittnar våld är brottsoffer.
Sverige har kommit långt när det gäller våld mot kvinnor och barn, och vårt synsätt på kvinnors och barns rättigheter. I 95 % av världens länder anser man fortfarande att aga är ett bra redskap i barnuppfostran, men vi vet bättre och kan känna oss stolta över det.

 

800-900

Nu gifter sig kvinnan till och husfrudöme, till lås och nycklar, till halv säng och till en tredjedel av lösöret

Den ogifta kvinnan var obetald arbetskraft, oftast hos släktingar. Var den ogifta kvinnan dessutom mor, var hon föraktad och fullt rättslös, om inte mannen sammanbodde med henne och ansåg barnet som sitt. Kvinnan betraktades som mannens tillhörighet: Bästa ting som bonde haver i bo är lagvigda hustrun hans.

 

detta var allså inte under 800-900 talet det började då måste det ha börjat tidigare allså ja gska se vad jag kan hitta om det så kan jag skriva ner det senare men nästa gång så fort sätter detta med 1200 tallet jag hoppas att ni serfram i mot det.  

Av andreas bengtsson - 3 mars 2013 12:15

 Jag söker efter en med hjälpare som har facebook som skulle villa hjälpa mig med gruppen jag har där är du intresserad så får du mer än gärna höra av dig och berätta lite kort om dig skälv det kan du göra på denna adress: andreasbengtsson1@yahoo.se .


Om du vill så kan du titta upp gruppen på facebook den heter där: Vi som vill ha slut på våldet mot kvinnor. Jag skickar även med en adress till gruppen: http://www.facebook.com/#!/groups/andreasbengtsson1/  


Jag hoppas att de är många personer som vill ansöka till detta det går också bra att bara gå med i gruppen.


Och är det något du/ni undrar över så är det bara att höra av sig om det ni undrar över så kommer jag att svara så gott det går.


Hur ofta tycker ni att jag ska uppdatera utseendet på bloggen kommentera gärna om detta.

          

Av andreas bengtsson - 2 mars 2013 12:15

Jag hoppas att ni inte har glömt att rösta för röstningen kanske kan göra skillnad för kvinnor det vett jag inte i dag det vett ingen just nu men desto mer ni röstar desto mer and vänd bart kan det bli för mig och för kampen mott allt våld mot kvinnor.


Jag vill även på minna om att det fort farande går att kommentera på förra inlägget och  det kommer alltid gå.


Jag är öppen för alla förslag som jag skrev förut.


Jag kommer även att börja titta upp lite om hur och var jag ska ha manifestationen. Har ni förslag på hur detta skulle kunna gå att få till eller förslag på hur just du vill ha en manifestation så var inte rädd för att kommentera det går bra att vara anonym.


Det jag skälv har tänkt på för att göra en manifestation på annat sätt är att kanske ah den på en båt eller något liknande. Jag har som sagt inte bestämt mig ännu inte bestämt mig utan jag spånar bara på hur detta ska vara och var det ska vara.


har ni några förslag på frågor som jag kan ställa så får ni gärna höra av dig/er.


Men jag hoppas att alla ni läsare vill och kommer att rösta och kommentera om ni har några idéer.

    



Av andreas bengtsson - 1 mars 2013 14:30

Litte fackata om kvinnomsihndel:


1. Socialstyrelsens definition på våld i nära relation lyder: ”en kvinna som är utsatt för upprepad och allvarlig fysisk misshandel av sin nuvarande eller före detta partner.

Kvinnojourerna vill vidga begreppet våld i nära relation till även omfatta andra former av våld mot kvinnor: psykisk misshandel, våldtäkt, incest och andra övergrepp. I praktiken är det inte sällan som olika former av misshandel kombineras och våldet har ofta samma orsaker, avsikter och konsekvenser oberoende av i vilken form det utövas.
Relationsbetingat våld mot kvinnor torde vara det mest dolda brott som förekommer. De flesta fall av misshandel av kvinnor sker i hemmet, och förövaren är oftast en närstående man, som är eller har varit gift eller sambo med kvinnan.
År 2000 polisanmäldes 20 517 fall av mäns våld mot kvinnor. Brottförebyggande rådet, BRÅ, beräknar mörkertalet till 75 %, vilket innebär att enbart 25 % av de faktiska våldsbrotten anmäls till polisen. I Sverige avlider en kvinna var tionde dag till följd av skador förorsakade av en man.

Våldsbrott i sammkönade relationer förekommer. Denna problematik är dock inte ett så stort problem så att det klassats som ett stort samhällsproblem. Detta har gjorts när det gäller mäns våld mot kvinnor. Man ska dock komma ihåg att problematiken ser precis lika dan ut i dessa relationer och sker av precis samma anledning.

Isolering: Det finns ett mönster i mannens sätt att agera och han förmår på olika vis kvinnan att tillbringa mer tid i hemmet. Hon får arbeta men helst inte heltid och hon tillåts inte gå på fester eller träffa arbetskamrater efter arbetstid. Mannen vill inte heller att hon träffar sina väninnor och därigenom tvingas hon bryta med dem. Det är sällan som mannen förbjuder kvinnan i direkta ordalag utan han visar istället vad han tycker genom att bli sur och känslokall.

Växling mellan våld och värme: Mannen är ofta snäll och ömsint- ända till nästa gång han slår. Denna ombytlighet gör att kvinnan försöker bortse från att mannen misshandlar henne och istället fokuserar hon på de stunder då han är snäll.

Total kontroll: Till en början handlar det om att mannen ska bestämma i alla situationer, även då det enbart handlar om kvinnans liv. Efter ett tag får inte kvinnan tycka som hon vill och till slut omfattar hans kontroll allt hon gör och hela hennes tankevärld. Kvinnans livsrum krymper och blir minimalt.

Sexuell drivkraft: Misshandeln slutar ofta med ett samlag, vilket egentligen är en våldtäkt. Kvinnan väljer att gå med på samlag istället för att bli misshandlad eller riskera att bli ihjälslagen. Hon inser inte att det är våldtäkt.

Tro inte på honom när han lovar att sluta slå: En kvinna behöver inte vara fysiskt inlåst för att vara fast i ett förhållande. Rädsla, psykisk och fysisk utmattning gör att hon inte orkar ta sig ur förhållandet. Kvinnan behöver därför hjälp och stöd med att reda ut sin situation.

Varför stannar hon kvar?: Kvinnan har till slut enbart självförakt kvar. Hon tror att hon är hjälplös utan mannen och hon vill dölja sin situation för omvärlden. Kvinnan tar på sig skulden för att han slår henne och hon tänker att det är hon som är en dålig människa. Detta leder till att fasaden kan uppehållas under många år.



2. Mänskliga rättigheter


Jag har rätt att bli behandlad med värdighet och respekt.

Jag har rätt att slippa psykisk och fysisk misshandel.

Jag har rätt att få mina rättigheter tillgodosedda och förhandlade innan förhållandet kan avslutas.

Jag har rätt att äga mina tankar och känslor.

Jag har rätt att ärligt och uppriktigt tala om för min partner vad jag tänker och känner, även när min partner har andra uppfattningar, utan att bli straffad för det.

Jag har rätt till ett eget liv utanför relationen.

Jag har rätten att fortsätta att växa och utvecklas.

Jag har rätt att tala öppet om och försöka reda ut missförhållanden i relationen.

Jag har rätt att avsluta förhållandet om det inte motsvarar mina behov.

Jag erkänner att min partner har samma rättigheter som jag själv.




Praktiska råd till misshandlade kvinnor

oktober 24, 2010

För dagbok - Anteckna varje gång han slår dig. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt.

Berätta för någon - Det kan vara en väninna, släkting, kamrat eller någon på arbetet. Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Även om du inte orkar göra något åt saken just då, så har du i alla fall berättat det för någon.

Dokumentera skadorna - Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren tar fotografier. Även om du inte gör något åt situationen direkt, så finns bilderna där den dag du gör din anmälan.

Ha en reträttväg – Ta reda på vart du kan vända dig när som helst på dygnet, om han börjar slå igen. Kanske har du någon väninna eller släkting som du kan bo hos, annars kan du kontakta sociala jouren.

Ring en kvinnojour - Där kan du prata med någon och få hjälp och stöd.

Gör en polisanmälan - Våld i nära relation är ett brott. Det är viktigt att polisanmäla misshandeln, både för din egen skull och för att mannen ska förstå att det är en kriminell handling som han begår.

Viktigt när du söker läkare

Du har rätt att få läkarintyg på skadorna för att dokumentera dem.

Du har rätt att få skadorna omskötta utan att behöva känna att du måste anmäla genast.

Du riskerar att få framtida men, t ex värk i nacken eller felbett på grund av utslagna tänder, om du inte snabbt får vård.

Du bör visa blåmärken för någon du känner. Det är viktigt att någon har sett.

Du behöver inte ljuga. De flesta förstår vad du har varit utsatt för.

Du kanske inte kan prata med någon när du kommer till akuten, ring då dit en annan dag.

Du har rätt att få läkarintyg genom rättsläkaren.

Du blir starkare av att ha fått prata med någon och att veta att du har ett läkarintyg.

Viktigt när du polisanmäler

Någon annan än du kan anmäla misshandeln.

Ta med allt du kan i anmälan, prata igenom det som hänt med någon annan och skriv gärna ner allt.

Du kan, förutom misshandeln, anmäla mannen för olaga hot eller hemfridsbrott.

Försök inte tona ner vad han gjort. Mannen kommer inte att vara lika hygglig mot dig som du är mot honom.

Du har rätt att få veta när mannen släpps från fängelset.

Du ska få veta när mannen släpps från sluten psykiatrisk vård.

Du kan hos polisen ansöka om besöksförbud, larmpaket och om skyddad identitet om du har behov av detta.

Du kan hos skattemyndigheten ansöka om spärrmarkering för dina och barnens personuppgifter. Ring skattemyndigheten för mer information. källa//svmkuf.wordpress.com


Presentation

välkomen till min blogg som är mot kvinnomishandel

Fråga mig

3 besvarade frågor

Omröstning

respekterar du kvinnor som du respekterar en man
 ja det gör jag
 nej det gör jag inte

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

bild 19 backrund

http://www.snyggareblogg.se/images/bak19.jpg

mus pekare häst

Fluttershy My Little Pony

header

make
just make a gif here

Ovido - Quiz & Flashcards