andreasbengtsson1

Direktlänk till inlägg 18 februari 2013

dagens inläg

Av andreas bengtsson - 18 februari 2013 18:51

Fråga:
Jag har en släkting som upprepade gånger har varit tillsammans med våldsamma män. Vad är orsaken och vad kan jag göra?? Hur kan hon hantera kvinnomisshandel?

Svar:

Forskning inom området evolutionär psykologi har visat att det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor som inte har kulturella orsaker, alltså inte är orsakade av att samhället lär oss att män och kvinnor skall bete sig annorlunda. Dessa skillnader mellan män och kvinnor är evolutionärt betingade. Evolutionen utvecklar sådana egenskaper hos människor som ökar fortplantningen av de egna generna. En person som har gener som leder till att den personen får fler barn som i sin tur får fler barn, den personens gener blir vanligare.

En kvinna vet alltid att det är hon som är mamma till hennes barn. Om hon lägger ner energi på att föda upp hennes barn, då vet hon att hon därmed bidrar till att hennes gener skall spridas. En man är inte lika säker på att han är far till sin kvinnas barn. Mannen har därför behov av att öka sannolikheten att han verkligen är far till de barn, som han lägger ner resurser på att fostra. Han har därför behov av att kontrollera sin kvinna, och detta kan orsaka att män ibland slår kvinnor. Samtidigt är det så att de flesta män inte slår kvinnor. Det beror på att vårt samhälle utvecklat normer för hur man skall bete sig, och dessa normer upphäver till en del de evolutionärt betingade beteendena hos män.

En man som slår kvinnor riskerar att förlora kvinnor, som går ifrån honom därför att de inte vill bli slagna. Och går kvinnorna från honom, minskar ju hans möjligheter att sprida sina gener till fler barn. I ett samhälle där kvinnorna har frihet att välja sitt beteende, kan det vara fördelaktigt för män att inte slå kvinnor, därför att det ökar chansen att de får behålla kvinnor och med deras hjälp få barn och därmed sprida sina gener. Men mäns beteende har evolutionärt utvecklats i ett samhälle där kvinnorna inte hade jämlikhet. Även idag är det så att inte alla kulturer främjar jämlikhet mellan män och kvinnor. Se t.ex på talibanerna, som utvecklat en kultur med extrem brist på jämlikhet mellan män och kvinnor, en kultur där männen har stor makt att kontrollera sina kvinnor för att skydda sina geners fortplantning.

Att män slår kvinnor är alltså evolutionärt betingat, och i vissa kulturer, t.ex talibanernas, även kulturellt betingat.

Användning av dopingpreparat och alkohol ökar mäns våldsamhet.

Det är inte så att kvinnor väljer att leva i våldsamma förhållanden utan det är män som väljer att misshandla kvinnor.

Det är en myt att kvinnor går från det ena våldsamma förhållandet till det andra. De flesta gör inte det. Kvinnor från alla olika grupperingar och samhällsskikt är utsatta för våld. Det huvudsakliga skälet till att kvinnor stannar i ett våldsamt förhållande är rädsla för vad som ska hända, med henne själv eller barnen, om hon försöker frigöra sig och misslyckas.

Faktum är att de flesta kvinnor försöker lämna sina män ett antal gånger innan de faktiskt lyckas. Våld föregås av en gradvis ökande psykisk misshandel och kontroll, något som också gör det svårare för kvinnan att bryta upp. Kontrollen innefattar oftast även ekonomisk kontroll och många kvinnor har inte tillgång till sina egna pengar.

Kvinnor som har gått igenom denna process berättar historier som i stort överensstämmer med varandra. Här följer några tidiga tecken för att hitta och välja en man som inte slår kvinnor och som respekterar kvinnors jämlikhet.

Inställning till kvinnor:Vad säger han allmänt om kvinnor, hur de uppför sig, klär sig osv. Vad anser han om sina kvinnliga kollegor? Hur och efter vad värderar han en kvinna? Om han är nedlåtande och respektlös mot kvinnor i allmänhet, kommer han antagligen behandla dig likadant.

Svartsjuka:Män som visar tecken på överdriven svartsjuka har ett stort kontrollbehov. Var särskilt vaksam om han börjar ställa dig till svars för hur han känner. Om du hoppar över din tjejmiddag på grund av hans inställning, då har han börjat ta kontrollen över ditt beteende.

Våldsamt beteende:Blir han arg och slår sönder saker hemma hos dig, sparkar söner dörrar eller slänger porslin? Detta är våldshandlingar med syfte att skrämma dig.

Isolering:När isoleringsprocessen börjar kan man lägga märke till mönster i hans beteende. Han kanske kör dig till och från skolan/jobbet. Han skulle gärna vilja att du jobbade mindre och var hemma mer. Han vill att ni ska göra allt tillsammans och låter dig inte träffa vänner och arbetskamrater själv. Du börjar tappa kontakten med dina vänner, eftersom han inte gillar att du träffar dem. Oftast säger han inte rakt ut vad du får göra utan du märker på hans reaktioner vad han tycker ändå.

Ökande kontroll:I början handlar det bara om att han ska vara med och bestämma allt, oavsett om det bara rör ditt liv. Det är han som bestämmer vad ni ska prata om och vad ni ska göra. Detta utökas successivt och till slut är det han som styr både vad du tänker, säger och gör.

För den som blir utsatt finns det ett antal saker man kan göra.

För en hemlig dagbok:Skriv ned varje gång han hotar eller slår dig. Det är svårt att komma ihåg efteråt vad det egentligen var som hände. Förvara dagboken på jobbet eller någon annan stans, dit han inte har tillgång.

Anförtro dig åt någon:Berätta för någon som du kan lita på, vad du är med om. Även om du inte orkar göra något åt saken nu, så är det i alla fall någon som vet.

Dokumentera:Försök att skriva ned och fotografera dina skador. Om du går till doktorn ska du alltid be om hjälp att ta ett foto. Du behöver inte använda dem men om du vill anmäla din man en dag så finns de fortfarande kvar.

Tro inte att det inte kommer hända igen:Ordna en flyktväg så att du kan gå när du vill. Kontakta en vän, släkting eller ett kvinnohus. Be någon om en nyckel, så att du alltid har någonstans att ta vägen oavsett vilken tid på dygnet det är.

Kontakta en kvinnojour:På ett kvinnohus tror de på dig och kommer att hjälpa dig den dag du bestämmer dig för att gå. De kan stötta dig och hjälpa dig, om du behöver nytt boende, skyddad identitet osv. Du kommer också att träffa andra kvinnor som har varit med om samma sak, så du kan få stöd och nya vänner.

Gör en polisanmälan: Acceptera inte det han utsätter dig för. Våld mot kvinnor och barn är ett brott. För din egen skull och för att han ska förstå att det han gör är fel, anmäl honom till polisen.

 källa://web4health.info


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av andreas bengtsson - 10 juli 2013 10:02

Idag kommer jag att lägga upp ett inlägg jag har hittat som jag förmodligen kommer att ta mer av: Kvinnojourernas verksamhet Relaterat Kommunernas kvinnofridsarbete Våld i nära relationer Särskild utsatthet Hedersrelaterat våld och förtryc...

Av andreas bengtsson - 27 juni 2013 18:46

Jag hoppas alla njuter av sommaren Och att ni tar hand om varandra . Vill ni att jag ska skriva om något speciellt så får ni kommentera under detta inlägg ...

Av andreas bengtsson - 21 juni 2013 13:41

Idag vill jag önska alla er en trevlig midsommar ta hand om varandra så ingen hamnar i en sitvation som varken du/ni vill att den ska hamna i ...

Av andreas bengtsson - 20 juni 2013 17:54

idag vill jag tipsa om en bra läck till aftonbladet länk: http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/2013/06/i-dag-hyllar-jag-byrakraterna/ ...

Av andreas bengtsson - 18 juni 2013 08:31

De lurades av Sveriges värsta bedragare lyder rubriken och jag vill tipsa om en länk till http://www.tv3.se/tv3-dokument%C3%A4r  där ni kan se dokymentären om just detta jag vill även skika en tanke till dessa kvinnor och hoppas att dom får det bät...

Presentation

välkomen till min blogg som är mot kvinnomishandel

Fråga mig

3 besvarade frågor

Omröstning

respekterar du kvinnor som du respekterar en man
 ja det gör jag
 nej det gör jag inte

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

bild 19 backrund

http://www.snyggareblogg.se/images/bak19.jpg

mus pekare häst

Fluttershy My Little Pony

header

make
just make a gif here

Ovido - Quiz & Flashcards